Varför är det viktigt och veta vad din katt har för blodgrupp?
Jo, har du tänkt och avla på din katt oavsett om det är en hane eller hona är det viktigt och veta vad din katt har för blodgrupp. Katter har precis som människor olika typer av blodgrupper. Den vanligaste är blodgrupp A, som är dominant och finns hos alla kattraser. Blodgrupp B är mindre vanlig men vissa kattraser har en högre frekvens av B än andra kattraser. Hos birman pratar vi om att ca 12% har blodgrupp B.
Förut om blodgrupperna A och B finns även den sällsynta blodgruppen AB. Den förekommer framför allt bland kattraserna Ragdoll, Europé, Turkisk Angora och Sibirisk katt.
Vanligaste sättet att ta reda på vad för blodgrupp katten har är att ta ett svabbtest från munnen och skicka in det för analys. Metoden som används är baserad på att genetiskt undersöka vad för typ av blodgrupp katten har samt om den är bärare av samma blodgrupp eller den andra blodgruppen t ex A/a (blodgrupp A/bärare av blodgrupp a) eller A/b (blodgrupp A/bärare av blodgrupp b).
För att testa om katten har blodgrupp AB tar man ett vanligt blodprov och gör en blodgruppering dvs tar reda på om katten är AB. Här går det alltså inte att testa genetiskt med en svabb.
Det som kan hända om man parar sin hona med blodgrupp B (B-hona) med en hane som har blodgrupp A (A-hane) är att kattungarna kan bli förgiftade av modersmjölken (råmjölken/den första mjölken).
För när kattungarna diar får de även i sig antikroppar från kattmamman. Kattmammans antikroppar ger sig på kattungarnas röda blodkroppar och bryter ner dessa. Detta leder till gulsot, brun i urin, hastigt dödsfall utan någon synlig orsak – eller att kattungarna tynar bort av trötthet och ovilja till att dia. De kan även få nekros (kallbrand) i svanstippen.
Det här tillståndet kallas medicinskt för felin neonatal isoeytrolys.
Däremot om din hona har blodgrupp A och hon paras med en hane med blodgrupp B, eller med en hane som har blodgrupp A, uppstår inga problem alls. Om båda föräldrarna har blodgrupp B så får alla kattungarna blodgrupp B och även då kan man vara lugn.
Sedan 24 mars 2016 är det enligt Jordbruksverket inte tillåtet att para en B-hona med en A-hane. Du kan inte längre ansöka om dispens. Det innebär att du som seriös uppfödare har en skyldighet att kontrollera vad dina avelsdjur har för blodgrupp innan du parar.
Om ändå olyckan är framme och du har råkat para en B-hona med en A-hane så är det viktigt att du handmatar kattungarna under de första 16 timmarna med modersmjölksersättning, ex KMR eller Royal Canin. Viktigt är att skydda kattungarna från att få i sig råmjölken dvs den första mjölken som innehåller kattmammans antikroppar.
Enklast är att klä mammakatt i någon typ av kroppsstrumpa. För att mammakatt inte ska få mjölkstockning är det viktigt att du även masserar henne på brösten. 16 timmar efter att den sista kattungen har födds kan de börja dia på sin mamma. Men som sagt inte förrän dess.
Men läs mer om hur du enkelt kan topsa din katt innan du parar.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.