Att tänka på innan du köper en Helig birma
Det är mycket att fundera på innan man köper en katt så innan är det bra och läsa på så mycket som möjligt. Ju mer du läser på desto enklare blir det att göra ditt val av ny familjemedlem. Passa även på och fråga, ingen seriös uppfödare motsätter sig det. Du visar bara intresse och att du tar allvarligt på ditt beslut om att skaffa katt.
En uppfödares främsta uppgift är att föda upp friska och sociala katter. Som kattungeköpare ska du känna att du och uppfödaren kommer bra överens och att ni kan förenas som kattfamilj. Den uppfödaren kommer att bli din mentor och kan vara dig till stor hjälp.
Först och främst måste du bestämma dig om du vill ha en sällskapskatt, utställningskatt eller avelskatt. Om du inte vill bestämma det på en gång är det ändå viktigt att du för en dialog med uppfödaren så inga restriktioner finns på din kattunge.
Att föda upp kattungar är roligt men också ett stort ansvar som kostar både pengar och tar mycket tid. Bara man är medveten om det så finns det många underbara uppfödare som man kan få bra råd av.
Fråga gärna din uppfödare om hon/han har gjort hälsotester så som hjärt- och njurscanning, FIV, FeLV-test samt blodgruppstest på föräldrarna. Allt detta kan vara viktigt ifall din katt blir sjuk. En katt med navelbråck, svansknick eller skelögdhet kan bli en perfekt sällskapskatt, men är inte en katt du ska avla på.
En raskatt har alltid stamtavla. Annars är det ingen raskatt utan en huskatt. När du hämtar hem din kattunge ska kattungen vara minst tolv veckor gammal. Kattungen behöver vara hos sin mamma så pass länge och är inte bara ett krav enligt SVERAK utan även Jordbruksverket har med det i sina föreskrifter. Vissa kattungar kan vara sena i sin utveckling och då är det lämpligt att de får vara kvar hos mamma-katt ett tag till.
Du ska även få med dig intyg på grundvaccination mot kattpest och kattsnuva (2 ggr), besiktningsprotokoll som inte är äldre än sju dagar, intyg på ID-märkning samt stamtavla.
Ta reda på vad din kattunge äter idag och se till att du har samma mat och kattsand som uppfödaren till en början. En liten kattunge kan få separationsångest och få problem med att äta och då är det bra om man till en början använder sig av samma mat och kattsand som han/hon är van vid sedan tidigare.
Konsumentköplagen gäller när en uppfödare säljer en katt till en icke uppfödare (privatperson). Enligt lagen kan man aldrig tvinga köparen att skriva på villkorsbegränsningar, t ex avelsbegränsning osv.
Köplagen gäller vid försäljning mellan uppfödare, dvs här kan man skriva in villkor i sitt försäljningskontrakt. Restriktioner på exempelvis avel.
Förklaringar
Hjärtscanning görs för att se om katten har hjärtsjukdomarna HCM eller RCM. Om katten har det bör den inte gå i avel.
Njurscanning görs för att säkerställa att avelskatten inte har några njurproblem.
FIV, FeLV är otäcka virus som katter kan drabbas av. De flesta uppfödare testar sina avelsdjur genom ett blodprov.
Blodgruppering görs på avelsdjuren för att säkra att man parar rätt. A/a kan para med A/a, A/b och B. En B-hona får däremot bara para med en B-hane.
Fortfarande sugen på en kattunge? Anmäl ditt intresse till vår kattungeförmedling!
Läs mer
www.notisum.se – Läs mer om köp- och konsumentköplagen.
www.konsumentverket.se – Mer information om konsumentköplagen.
www.jordbruksverket.se – Här kan du läsa mer om lagar gällande katt
www.sverak.se – Här kan du läsa mer om SVERAKs regler